BAŞARIYI ARTIRMANIN YOLLARI
BAŞARIYI ARTIRMADA
AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ
"VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ"
A-ÇALIŞMA ORTAMI
Evin ve ailenin fiziki koşulları göz önüne alınarak öğrencinin rahat çalışabileceği ortamların oluşturulması.
- Ortamın sessiz olması ( televizyon, cep telefonu, misafir )
- Masa başında sandalyeye oturarak çalışması.
- Mekânda ısı ve ışığın yeterli olması.
- Çalışma ortamında dikkat dağıtacak unsurların olmaması(cep telefonunun ve televizyonun kapalı olması, dikkat dağıtıcı poster vb. olmaması )
- Ortamın düzenli olması (ihtiyaç duyacağı çalışma materyallerinin yanında bulunması, dağınık olmaması )
- Çalışma ortamının sık sık havalandırılması.
- Çalışma ortamının mümkünse sabit bir yer olması.
B- VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Verimli çalışmak, çok çalışmak değil zamanı belirlenmiş amaçlar doğrultusunda etkili ve planlı çalışmaktır.
Planlı çalışma:
- Hedef belirlemek
- Derse hazırlıklı gitmek
- Dersi etkili dinlemek (derse aktif katılım ve not tutmak)
- Günlük, haftalık, aylık tekrarlar
- Ödevleri ve projeleri zamanında yapmak.
- Zamanı etkin kullanmak
C- ÇALIŞMA PROGRAMI
Programlı çalışmak, çocuğa pusula görevi görür ve hedefe ulaşmada ona yardımcı olur.
Çalışma programı bireysel farklılıkları göz önüne alınarak bireye özgü yapılmalıdır: Her bireyin öğrenme stili kendine özgüdür. Kişilik ve gelişim dönemi özelliklerine göre çalışma yöntemi, öğrenme ve dikkat süresi her öğrencide farklıdır.
- Öğrencilerin günlük-haftalık- aylık planı olmalıdır. Bu plan geniş kapsamlı olmalı, planda dersler dışında dinlenme, eğlenme, spor ve sosyal faaliyetlere yer verilmelidir.
- Plan hazırlarken aile çocuğa destek olmalıdır. Planı aile tek başına veya çocuğa dayatarak yapmamalı, çocukla birlikte plan hazırlanmalıdır. Çocuğun gelişim özelliklerine dikkat ederek psikolojik, sosyal ihtiyaçları da göz önüne alınmalıdır.
- Verimli çalışmanın en önemli unsuru hedef belirlemektir. Çocuğunuz yaşam deneyiminin azlığı ve kararsızlıkları nedeniyle hedef belirlemede zorlanabilir. Bunun için ailenin desteğine ihtiyaç duyacaktır.
- Belirlenecek hedefler öğrencinin düzeyine uygun, ulaşılabilir olmalıdır. Hedefin öğrencinin kapasitesinin üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir.
- Hedefler velinin değil, çocuğun hedefleri olmalıdır.
- Verimli ders çalışma süresi öğrenciden öğrenciye değişmekle birlikte ortalama olarak 40 dakikadır. 40 dk çalışmadan sonra 10 dk ara verilmesi uygundur.
- Verilen aralarda öğrenilen bilgilerin unutulmaması için TV, bilgisayar ve telefondan uzak durulması önerilmektedir. Çünkü aralarda amaç zihni dinlendirmek ve yeni bilgilere zihni hazırlamaktır.
- Çalışmak için en ideal zaman, sabah ve öğleden sonraki saatlerdir. Bu saatlerde zihin ve beden öğrenmeye daha hazırdır.
- Yapılan araştırmalarda, öğrenilen bilgilerin kalıcılığının sağlanmasında, son tekrarların uykudan önce yapılmasının etkili olduğu ortaya konmuştur.
- Etkili bir öğrenme için öğrencinin fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmış olması gerekir. Çocuğunuzun okula uykusunu almış ve kahvaltı yapmış olarak gitmesi, derste dikkatini toplamasını kolaylaştırır ve başarısını arttırır.
GÜNLÜK PLANDA OLMASI GEREKENLER
- Günlük tekrar: Öğrenilen bilgiler tekrar edilmediğinde 24 saat içerisinde unutulur. Kalıcı öğrenme için okulda öğrenilen bilgilerin aynı gün içerisinde tekrar edilmesi gerekir.
- Ödevler
- Ertesi günün derslerine hazırlık
- Sınavlara hazırlık
- Eğlenme-dinlenme ve sosyal aktiviteler
Günlük plan temel alınarak haftalık ve aylık planlar hazırlanabilir.
Kaynak: ASDF